Startpagina

Nieuws

zaterdag, 26. juni 2021 - 18:43 uur
Anjerveld in Rijssen op Veteranendag officieel onthuld

RIJSSEN - Het Veteranen-Anjerveld aan de Huttenwal is zaterdag 26 juni, Nationale Veteranendag, officieel onthuld.

De handeling werd verricht door de Oud-Indiëgangers Roelf Wolterink (97) en Gerrit Harbers (93). Ze werden geassisteerd door burgemeester Arco Hofland. Medewerking verleenden de scouts van Scouting Rijssen onder leiding van Johan Nijeboer. Eerst hesen zij gelijktijdig de Nationale Veteranenvlag en de vlag van het Comité Herdenkingen Rijssen. Daarna werd onder de tonen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag gehesen, waarna trompettist Jan Dannenberg The Last Post blies. Na inachtneming van een minuut stilte, werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Eerste verzetsdaad
Comitévoorzitter Erik Brinks maakte in zijn toespraak duidelijk dat de anjer sterk verbonden is met de eerste verzetsdaad van de Nederlandse bevolking in het eerste oorlogsjaar. Hij dankte de initiatiefnemers Chris Derksen en Marco Nieuwenhuis. Zijn gaven de aanzet tot de aanleg van het anjerveld als blijvend aandenken aan de inzet van de veteranen.

Vredesmissies
Burgemeester Arco Hofland memoreerde de inzet van de Nederlandse veteranen op alle vredesmissies in de wereld. Hij wees op het belang van het anjerveld als blijvend symbool in de gemeente Rijssen-Holten. Hij prees de leerlingen van de Haarschool die het monument en nu ook het anjerveld hebben geadopteerd. "Ik ben blij dat jullie er bij zijn en het is heel goed dat jullie erop gaan letten dat het anjerveld en het monument goed worden onderhouden."

V1
Het anjerveld is aangelegd rond het monument voor de burgerslachtoffers aan de Huttenwal. Het monument is juist daar geplaatst omdat in het laatste oorlogsjaar een V1 neerstortte op de huizen van de Huttenwal waarbij de bewoners om het leven kwamen en daarna nog een aantal hulpverlenende brandweerlieden.

Klein verband
De gemeentelijke veteranendag kon vanwege de coronabeperkingen ook dit jaar niet als andere jaren gehouden worden in het Parkgebouw. In overleg met de gemeente had het Comité dan ook besloten in zeer klein verband de onthulling van het anjerveld te organiseren.

donderdag, 3. juni 2021 - 22:09 uur
Rijssen krijgt een anjerveld voor de veteranen

RIJSSEN - Rijssen krijgt een anjerveld als blijvende waardering voor de verdiensten van alle veteranen. Het idee voor het anjerveld is van veteraan Chris Derksen, die nu werkzaam is bij de gemeente Rijssen-Holten. Hij besprak het idee met zijn collega Marco Nieuwenhuis die het voorlegde aan het Comité Herdenking Rijssen. Het Comité was meteen enthousiast.
Het anjerveld is aangelegd nabij de plek waar op 9 april 2015 - precies 70 jaar na de bevrijding van Rijssen - een rode esdoorn en een stalen herdenkingszuil werden geplaatst. Rondom deze zuil is het anjerveld aangelegd. Het speciale informatiebord zal zaterdag 26 juni 2021 worden onthuld door twee Oud-Indiëveteranen en burgemeester Arco Hofland.

vrijdag, 23. april 2021 - 21:02 uur
Klik hier op 4 mei vanaf 18.45 en wordt rechtstreeks doorverbonden met de Schildkerk

Klik op de kop van dit nieuwsbericht en u wordt doorgeschakeld met de Schildkerk.
De liturgie van de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst is te downloaden via deze website. Klik op de knop DOWNLOADS bovenaan deze pagina.

maandag, 12. april 2021 - 10:20 uur
Herdenking 4 mei online te volgen vanuit de Schildkerk

Dinsdag 4 mei wordt een interkerkelijke herdenkings-/bevrijdingsdienst gehouden in de Schildkerk. De herdenkingsdienst is zonder publiek, maar voor het grote publiek wel online te volgen. Het bezinningswoord doet ds. Astrid Gouma van de Open Hof. De uitzending begint om 19.00 uur en is te volgen via het kanaal van Hervormd Rijssen, de kanalen van TV 350 en van de gemeente Rijssen-Holten. Wie de kop van dit artikel aanklikt wordt automatisch doorgeschakeld naar de website van de gemeente.
Vanaf 18.45 uur bespeelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman het carillon. Aan de interkerkelijke herdenkingsdienst werken mee: stadsorganist Dick Sanderman, trompettist Johan Kalter, Vocaal Ensemble Reggevier onder leiding van Gezinus Veldman en Instrumentaal Ensemble Ventus. Burgemeester Arco Hofland houdt namens de gemeente een herdenkingstoespraak. Dr. Ewart Bosma spreekt over de inhoud van herdenken in de toekomst.

maandag, 8. maart 2021 - 21:17 uur
Rijssen-Holten legt toch een krans bij Woeste Hoeve

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Ondanks de beperkende coronamaatregelen is vanmorgen namens Rijssen toch een krans gelegd bij het Woeste Hoeve-oorlogsmonument in Beekbergen. Een grote plechtigheid als voorgaande jaren was niet toegestaan. Daarom legde burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn samen met het bestuur van de Stichting Monument Woeste Hoeve de kransen. Vanuit het Comité Herdenkingen Rijssen was gevraagd of er een krans mocht worden gestuurd. Dit werd door het Stichtingsbestuur op hoge prijs gesteld. Vanmorgen, maandag 8 maart, werd de krans van het gemeentebestuur van Rijssen-Holten bij het monument gelegd.

Bij de Woeste Hoeve werden 8 maart 1945, vlak voor de bevrijding, in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve, alsook een afvaardiging van het gemeentebestuur.

Nieuwe bijdragen  Oudere bijdragen

Aanmelden