Startpagina

Nieuws

maandag, 25. maart 2024 - 13:04 uur
3 en 4 mei 2024 Dodenherdenking in Rijssen

vrijdag 3 mei (vervroeg i.v.m. sabbat op zaterdag 4 mei) herdenking joodse pladatsgenoten om 16 uur bij het monument op de begraafplaats van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap aan de Arend Baanstraat. Verzamelen op de parkeerplaats van sportpark de Koerbelt. Vertrek Stille Tocht om 15.50 uur. Hoofdbedekking voor mannen op de begraafplaats verplicht.

Zaterdag 4 mei worden 's avonds om 20 uur de doden herdacht in Rijssen bij het oorlogsmonument bij de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg. Voorafgaand aan de herdenking is er om 19 uur een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Daarin zal ds. L. P. Blom voorgaan. Hierna kan worden deelgenomen aan de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. Op stellen na 19.30 uur Tussen de Schildkerk en het gemeentehuis in de Kerkstraat.

zaterdag, 17. juni 2023 - 23:13 uur
Geslaagde Veteranendag Rijssen-Holten

De Gemeentelijke Veteranendag van Rijssen-Holten in het Rijssense Volkspark was weer een schot in de roos. Een kleine dertig oude en jonge veteranen had zich opgegeven voor de plaatselijke veteranendag die was georganiseerd door het Comité Herdenkingen Rijssen. Namens SVNF was voorzitter Lianne Jongsma aanwezig.

Burgemeester Jurgen van Houdt en de wethouders Ben Beens en René de Koff, Comitévoorzitter Erik Brinks en tweede voorzitter Dianne Pas verwelkomden de veteranen in het restaurant van het Parkgebouw.

vrijdag, 5. mei 2023 - 17:04 uur
Ds. Egbert Egberts: “Vrede en rechtvaardigheid zijn ons gebed meer dan waard!”

RIJSSEN – “Laten we dankbaar zijn dat we in een rechtstaat leven. En welke vragen of kritiek we hebben; daar is dan tenminste nog ruimte voor. Hoe anders was dat tijdens de bezetting.” Dat zei ds. Egbert Egberts in de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst op 4 mei in de Schildkerk.

De predikant sprak naar aanleiding van Psalm 72, een gebed voor de koning tot God. “Laat deze psalm een blijvende bron van inspiratie zijn: geef uw wet aan de koning en we mogen ontvangen rechtvaardigheid, vrede, omzien naar de arme. En wij weten: hoe weinig vanzelfsprekend zijn vrede en rechtvaardigheid. Het is en blijft een geschenk, een gave van God. De schrijver van de psalm bad ervoor en het ook uw en jouw gebed meer dan waard!”

De bijeenkomst in de Schildkerk ging vooraf aan de Stille Tocht naar de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg waar de Nationale Dodenherdenking werd gehouden.

zaterdag, 8. april 2023 - 21:07 uur
Roelf Wolterink (98) voerde het woord bij Woeste Hoeve Herdenking

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Oud-strijder Roelf Wolterink (98) voerde woensdag 8 maart het woord in Herberg de Woeste Hoeve in de bijeenkomst voorafgaand aan de herdenking bij het monument. Voorafgaand aan de toespraak van Wolterink, voerde Rob Hadders het woord. De EenVandaag-presentator (links naast Jan Thijssen van de organiserende stichting) vertelde over zijn oud-oom die ook een van de geëxecuteerden bij de Woeste Hoeve was.

De Rijssense delegatie die bij de Woeste Hoeve aanwezig was, bestond verder uit de wethouders René de Koff en Erik Wessels. Namens het Comité Herdenkingen Rijssen waren aanwezig voorzitter Erik Brinks, tweede voorzitter Dianne Pas, de leden Harry Wolterink, Dini ten Hove en secretaris Gerrit Dannenberg

De Rijssense vertegenwoordiging neemt deel aan de herdenking omdat bij de Woeste Hoeve ook drie Rijssenaren om het leven zijn gekomen. 8 maart 1945, vlak voor de bevrijding, werden in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51).

woensdag, 8. februari 2023 - 12:55 uur
Rijssen neemt deel aan Herdenking Woeste Hoeve

woensdag, 8. februari 2023
Rijssen neemt deel aan Herdenking Woeste Hoeve

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Woensdag 8 maart neemt een afvaardiging van Rijssen deel aan de herdenking bij het monument bij de Woeste Hoeve in Beekbergen. De wethouders René de Koff en Erik Wessels gaan naar Beekbergen, alsmede een afvaardiging van het Comité Herdenkingen Rijssen. Onder hen is ook oud-strijder Roelf Wolterink (99) die tijdens de herdenking ook het woord zal voeren.

Bij de Woeste Hoeve werden 8 maart 1945, vlak voor de bevrijding, in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve, alsook een afvaardiging van het gemeentebestuur.

Oudere bijdragen

Aanmelden