Startpagina

Nieuws

zaterdag, 30. april 2022 - 13:12 uur
Interkerkelijke bezinningsdienst Schildkerk 4 mei online te volgen KLIK HIER

De interkerkelijke bezinningsdienst van woensdagavond 4 mei is te zien en te horen via het YouTubekanaal van de Rijssense hervormde gemeente. Klik op de kop (titel) van dit bericht.

Voorganger was bisschoppelijk vicaris R. Cornelissen die afgevaardigd was namens de Rijssense Dionysiusparochie.

donderdag, 21. april 2022 - 17:45 uur
Dodenherdenking 4 mei weer met publiek op twee plaatsen

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei zal weer met publiek op twee locaties worden gehouden: 's middags op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat en 's avonds bij de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg.

De herdenking woensdagmiddag 4 mei op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat is om 16.00 uur. Voorafgaand is er een Stille Tocht die vertrekt vanaf de parkeerplaats van sportpark de Koerbelt. Deelnemers verzamelen zich op de parkeerplaats, waar de stoet om 15.50 uur vertrekt. Op de begraafplaats is een hoofddeksel voor mannen verplicht.

Kaddisj
Op de Joodse begraafplaats zal burgemeester Arco Hofland het woord voeren. Jonathan Tavil leest het Kaddisj in het Hebreeuws. De Nederlandse vertaling van dit gebed voor de overledenen, zal worden voorgelezen door Eva de Lange, dochter van de Rijssense middenstander Ies de Lange. Ies de Lange keerde als enige van zijn gezin terug uit het concentratiekamp.

Scouting
Leden van de Scouting Rijssen zullen bloemen leggen. Het monument op de Joodse begraafplaats werd altijd onderhouden door leerlingen van openbare basisschool De Salto. Nu deze school is gesloten, hebben de scouts zich over het monument ontfermd en zij leggen ook een bloemstuk.

Uitnodigingen
Comitévoorzitter Erik Brinks benadrukt dat de herdenkingen bedoeld zijn voor iedereen. "Daarom hebben we ook geen officiële uitnodigingen verstuurd. We hopen dat iedereen zichzelf geroepen voelt om in deze tijd deel te nemen aan de herdenkingen en de bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Iedereen is van harte welkom, ook onze volksvertegenwoordigers roep ik op om deel te nemen, zodat we met elkaar stil kunnen staan bij de mensen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Juist in 2022 kunnen we zien dat vrijheid geen vanzelfsprekende zaak is."

Mannenkoor
Het Rijssens Mannenkoor zal met enkele plechtige liederen de herdenking bij het monument omlijsten. Ook de koperblazers van muziekvereniging Wilhelmina verlenen medewerking. Daarnaast zijn erewachten van de Rijssense brandweer en het Korps Nationale Reserve (Natres). Hoornblazer Johan Kalter verleent eveneens medewerking. Hij blaast The Last Post.

donderdag, 24. februari 2022 - 11:44 uur
Rijssen legt toch bloemen bij Woeste Hoeve

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Namens het College van Burgemeester en Wethouders en het Comité Herdenkingen Rijssen worden dinsdag 8 maart toch bloemen krans gelegd het bij monument bij Woeste Hoeve.

Op 8 maart 1945 werden daar 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor aanslag op de hoogste Duitse politiebaas in ons land, Hanns Albin Rauter. Onder de slachtoffers de Rijssenaren Jan Zandvoort (51), Hendrik Dommerholt (27) en Jan Christiaan de Bruin (49).

Omdat ook dit jaar nog niet bekend was wanneer de coronamaatregelen zouden eindigen, was een goede voorbereiding van een grote herdenking bij Woeste Hoeve niet mogelijk. Daarom zijn dit jaar, nog één keer in klein verband, de slachtoffers herdacht.

Op de foto wordt de Rijssense krans in 2021 gelegd onder toeziend oog van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn en secretaris Jan Thijssen van het comité Woeste Hoeve (uiterst rechts).

vrijdag, 11. februari 2022 - 17:46 uur
Bisschoppelijk vicaris Cornelissen in bezinningsbijeenkomst 4 mei 2022

Bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen is de voorganger van de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst op 4 mei 2022. In de bezinningsbijeenkomsten gaan bij toerbeurt voorgangers voor van de diverse Rijssense kerkgenootschappen. Cornelissen doet de bezinningsbijeenkomst als afgevaardigde van de plaatselijke Dionysiusparochie.

maandag, 24. januari 2022 - 22:50 uur
Voorbereidingen herdenkingen 2022 van start

Het Comité Herdenkingen Rijssen is begonnen met de voorbereidingen van de aanstaande herdenkingen in 2022. De plechtigheden die op het programma staan zijn de Woeste Hoeve-herdenking op 8 maart, de bevrijdingsdag van Rijssen op 9 april, de herdenkingen op 4 mei op de Joodse begraafplaats, de bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk en de Stille Tocht naar het monument aan de Lentfersweg. Ook is gesproken over de plaatselijke Veteranendag in juni.

Oudere bijdragen

Aanmelden