Startpagina

Nieuws

maandag, 12. april 2021 - 10:20 uur
Herdenking 4 mei online te volgen vanuit de Schildkerk

Dinsdag 4 mei wordt een interkerkelijke herdenkings-/bevrijdingsdienst gehouden in de Schildkerk. De herdenkingsdienst is zonder publiek, maar voor het grote publiek wel online te volgen. Het bezinningswoord doet ds. Astrid Gouma van de Open Hof. De uitzending begint om 19.00 uur en is te volgen via het kanaal van Hervormd Rijssen, de kanalen van TV 350 en van de gemeente Rijssen-Holten. Wie de kop van dit artikel aanklikt wordt automatisch doorgeschakeld naar de website van de gemeente.
Vanaf 18.45 uur bespeelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman het carillon. Aan de interkerkelijke herdenkingsdienst werken mee: stadsorganist Dick Sanderman, trompettist Johan Kalter, Vocaal Ensemble Reggevier onder leiding van Gezinus Veldman en Instrumentaal Ensemble Ventus. Burgemeester Arco Hofland houdt namens de gemeente een herdenkingstoespraak. Dr. Ewart Bosma spreekt over de inhoud van herdenken in de toekomst.

maandag, 8. maart 2021 - 21:17 uur
Rijssen-Holten legt toch een krans bij Woeste Hoeve

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Ondanks de beperkende coronamaatregelen is vanmorgen namens Rijssen toch een krans gelegd bij het Woeste Hoeve-oorlogsmonument in Beekbergen. Een grote plechtigheid als voorgaande jaren was niet toegestaan. Daarom legde burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn samen met het bestuur van de Stichting Monument Woeste Hoeve de kransen. Vanuit het Comité Herdenkingen Rijssen was gevraagd of er een krans mocht worden gestuurd. Dit werd door het Stichtingsbestuur op hoge prijs gesteld. Vanmorgen, maandag 8 maart, werd de krans van het gemeentebestuur van Rijssen-Holten bij het monument gelegd.

Bij de Woeste Hoeve werden 8 maart 1945, vlak voor de bevrijding, in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve, alsook een afvaardiging van het gemeentebestuur.

zaterdag, 6. maart 2021 - 15:29 uur
Geen herdenkingen in Rijssen op 9 april maar wel op 4 mei 2021

RIJSSEN - Op 9 april, de datum waarop Rijssen is bevrijd, zal dit jaar geen bevrijdingsconcert worden gegeven in de Schildkerk. Het Comité heeft besloten zich te concentreren op 4 mei. Op die datum zullen herdenkingsactiviteiten worden gehouden voor zover ze mogelijk zijn binnen de dan geldende coronarichtlijnen.

dinsdag, 19. januari 2021 - 18:38 uur
Permanente vlag symbool van het doorgaan van de herdenkingen

RIJSSEN - Dinsdagmiddag 19 januari om 14.00 uur is de vlag van het Comité Herdenkingen Rijssen gehesen bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg.Dat gebeurde door het oudste Comitélid Roelf Wolterink (97) en Johan Nijeboer als jongste Comitélid.
De vlag blijft permanent hangen bij het monument als symbool van het doorgaan van de herdenkingen. Scouting Rijssen draagt zorg voor het onderhoud van het monument en zorgt er ook voor dat de vlag er altijd goed uitziet.

donderdag, 7. januari 2021 - 20:56 uur
Wijze herdenkingen 2021 nog onzeker door corona-ontwikkelingen

Hoe de herdenkingen in Rijssen dit jaar gestalte zullen krijgen heeft alles te maken met de ontwikkelingen van de corona-pandemie.
Het Comité streeft er wel naar om op welke wijze dan ook aandacht te besteden aan 75 + 1 jaar Vrijheid, omdat opnieuw doorschuiven van de herdenkingen naar bijvoorbeeld 2022 niet reëel wordt geacht.

Nieuwe bijdragen  Oudere bijdragen

Aanmelden